Zeepaddestoel

Voor de Amelander kust zijn deze dagen enorme kwallen te zien. Sommige zijn een halve meter in doorsnee en wegen meer dan 11 kilo. De kwallen heten zeepaddestoelen. Het is de grootste soort die in ons zeegebied voorkomt. De oorzaak dat ze zo uit de kluiten zijn gewassen is de zachte winter.

In een koude winter gaan de kwallen allemaal dood, maar in een zachte winter blijven ze leven en groeien ze door. Normaal gesproken ontwikkelen zeepaddestoelen zich pas in de lente en komen ze veelvuldig voor in het Middellandsezee gebied.  

De zeepaddestoel is niet gevaarlijk. De grote exemplaren worden niet alleen aan de Nederlandse Noordzeekust gezien, maar ook in de Waddenzee en aan de Britse kust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven