Experiment mosselbankherstel

Het experiment ‘Natuurlijke klimaatbuffers’ op Zuidwest Ameland voert tussen half en eind maart 2014 de derde en laatste inrichtingsmaatregel uit. Op experimentele wijze wordt op drie locaties substraat aangelegd waar onder andere mosselbanken op moeten komen.

Dit gebeurt met twee types substraat: een combinatie met naaldhout en kokosmat én biologisch afbreekbare kratjes gemaakt op basis van aardappelzetmeel. Op de drie locaties is spraken van verschillen in stroming en golfslag. Zo moet duidelijk worden hoe een mosselbank zich ontwikkelt onder verschillende condities.

In 2012 en 2013 zijn de eerste twee maatregelen uitgevoerd. De eerste maatregel betrof het aanbrengen van een kleidam met kleischelpenlaag aan de voet van de Feugelpôlle. De tweede maatregel was het plaatsen van rijshoutendammen. Onderzocht wordt of dit laatste deelexperiment samen met de eerder twee genomen maatregelen een natuurlijke klimaatbuffer kan vormen. Doel is dat de Feugelpôlle tijd krijgt om zich aan te passen en oostwaarts te verplaatsen binnen de altijd veranderende Waddenzee. O

ok als dat niet lukt, leveren de drie experimentele maatregelen een schat aan informatie op over kustontwikkeling in dit gedeelte van de Waddenzee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven