Ameland tegen windturbinepark

VVV Ameland, een vereniging van toeristische ondernemers, MKB en particuliere verhuurders heeft samen met de gezamenlijke dorpsbelangen Nes, Hollum, Ballum en Buren op 3 maart jl. een brief gestuurd aan Minister H. Kamp van Economisch Zaken.

Hierin spreken zij hun verontrusting uit over de eerste uitkomsten van een onderzoek naar een zoekgebied voor een near-shore windturbinepark boven Ameland.

Uit de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse van het Ministerie van EZ blijkt dat near-shore windparken een negatieve invloed hebben op het toerisme en daarmee op de economie en werkgelegenheid in een regio. De Amelander economie is zeer sterk afhankelijk van toerisme.

Waar in andere regio’s mogelijk alternatieve economische ontwikkelingen ontstaat als gevolg van windturbineparken en voordelen voor de industrie, is dit op Ameland niet het geval.

Als er bedrijvigheid verdwijnt door afnemend toerisme, dan zijn er voor de bevolking nauwelijks alternatieve bronnen van inkomsten voorhanden op het eiland en ook niet in het noorden van Friesland. Gedwongen verhuizing van Ameland is dan vaak een enige optie. Daarmee wordt een neerwaartse maatschappelijke spiraal ingezet.

De briefschrijvers ondersteunen de energietransitie en het Ambitiemanifest dat door de Waddeneilanden in 2007 is opgesteld en zijn voor off-shore windturbineparken, zoals het Gemini park dat in uitvoering word genomen boven Ameland en Schiermonnikoog.

Op Ameland zijn diverse vooruitstrevende energietransitie projecten in voorbereiding.

VVV Ameland en de gezamenlijke dorpsbelangen vragen de Minister van Economische zaken nadrukkelijk om af te zien van aanwijzing van een near-shore windturbinepark vlak boven Ameland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven