Windmolens kosten 3.000 banen

RECRON maakt zich grote zorgen om de plannen voor windmolens dicht bij de kust. Uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat de komst van windmolens de toeristische sector jaarlijks 100 miljoen euro kan kosten. Ook zullen er zo’n 3.000 banen verloren gaan.

Windmolens verpesten het uitzicht en verminderen volgens RECRON het gevoel van vrijheid aan de kust. RECRON pleit daarom om windmolens ver uit de kust te plaatsen. Er is breed verzet tegen windmolens bij toeristische hotspots. Zo heeft de gemeente Schouwen-Duiveland zelf onderzoek laten doen naar de effecten. Ook in Zandvoort, Noordwijk en de Waddeneilanden zwelt het protest aan. Zuid-Limburg pleit voor Europese regels omdat die regio zich geplaatst ziet voor grote windmolenparken aan de grens.

Dicht bij de kust kan windenergie goedkoper worden opgewekt. Uit onderzoek blijkt dat vijf gebieden binnen de 12 mijlszone geschikt zijn voor windmolenparken. Voor de Nederlandse kust liggen nu twee windmolenparken. Die voor IJmuiden ligt net buiten de 12-mijlszone op ongeveer 23 kilometer. Voor Egmond aan Zee ligt een windmolenpark op 10 kilometer uit de kust. Daarnaast heeft de overheid al een vergunning afgegeven voor nog eens twaalf parken. Voor drie daarvan wordt de bouw ook al daadwerkelijk voorbereid. Al die parken liggen buiten de 12-mijlszone.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven