De Buurvrouw 2013-11

U zult het niet beseffen maar het moment waarop ik deze aflevering van De Buurvrouw type is in feite een historisch moment. Want deze aflevering wordt nog gemaakt op een laptop die Windows Vista in gebruik heeft. Ik hoor sommigen al zeggen: Windows Vista bestaat dat nog? Jazeker en ik vermoed dat er vast ook nog heel wat mensen zijn die gebruik maken van Windows 2000 of Windows XP. Je raakt in feite de weg kwijt in al dit soort programma’s.

Ik heb dat ook altijd wanneer ik lees over JSF of JFK. Ze lijken veel op elkaar maar toch hebben ze niets met elkaar te maken. JSF zijn de letters die staan voor het nieuwe toestel voor de luchtmacht. Ja, inderdaad het vliegtuig waar een oud-dorpsgenoot recent kennis mee heeft mogen maken. En JFK, ja dat staat voor John Fitzgerald Kennedy. Naar hem is wel een vliegveld maar nog geen vliegtuig vernoemd.

Maar we moeten terug naar dat historisch moment. Mijn laptop, waarop ik eerst met Windows XP en later met Vista al die afleveringen van ‘De Buurvrouw’ heb gemaakt, wordt vandaag of morgen vervangen door een nieuw exemplaar. Ik vind dat mijn vertrouwde laptop nog niet zo oud oogt, maar volgens deskundigen (de kleinzoons) is het apparaat hopeloos verouderd. ‘Traag en ouderwets, opa’, is hun commentaar wanneer de laptop door hun wordt gebruikt om een spelletje te spelen. ‘Ach’, is dan mijn antwoord, ‘dat wordt opa ook steeds meer maar daar heb ik gelukkig geen problemen mee.’

Maar ze hebben langzamerhand steeds meer gelijk gekregen. Het opstarten duurt veel te lang, de opslagcapaciteit stelt in de huidige tijd niets meer voor en daardoor lopen systemen steeds vaker vast. Een externe schijf bood lange tijd uitkomst maar aan alles komt eens een einde. Dus vandaag of morgen arriveert er een nieuwe laptop. Met enige spanning kijk ik er naar uit. Want Vista is al opgevolgd door Windows 7 en de nieuwe heeft Windows 8. Kan ik dat allemaal bijhouden en weer leren?

Met de aanschaf van een nieuw telefoontje heb ik dat ook beleefd. Ik had bijna besloten om de allereenvoudigste te nemen. Het leek me goed om een apparaatje te nemen met zo weinig mogelijk nieuwe mogelijkheden. Maar toen ik daarover nog eens nadacht kwam ik tot een ander inzicht. Het is zaak om bij te blijven en zo lang je kunt mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen. Toen ik weer contact opnam met de verkoper had ik al besloten om een heuse smartphone te nemen. Dan tel je tenminste nog een beetje mee.

Het zal u beslist ook regelmatig overkomen. In de bus, op de boot, bij het voetbalveld, bij visites of gewoon in je eigen huis! De smartphone, iphone, ipad, of weet ik hoe ze nog meer heten, heb je nodig voor je sociale media. Heb je er geen, dan tel je niet meer mee. Via apps, facebook en skype blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt.

Ach ja, de tijden van Cornelis Pieter Sorgdrager komen vast niet meer terug. Soms zijn er al drie weken verstreken wanneer Sorgdrager een bepaalde gebeurtenis in zijn dagboek noteert. In onze jeugd waren daar de draadomroep, de radio, de telefoon en de televisie die van grote invloed waren op ons maatschappelijk leven. Wie had kunnen denken dat je 50 jaar later met een telefoontje al het wereldnieuws kunt volgen.

Maar vandaag vraag ik me af in hoeverre zo’n nieuwe laptop en Windows 8 van invloed zullen zijn op ‘De Buurvrouw’. Ja, ik weet, buurvrouw blijft altijd dezelfde en ook Watze zal er niet veel anders door worden. Het blijft voor u en mij echter afwachten tot het volgende nummer van De Amelander is verschenen.

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven