Leefbaarheid Waddeneilanden

Onlangs reikten drie jongeren van de Friese Waddeneilanden in de Statenzaal een onderzoek uit over het wonen en de leefbaarheid op de Waddeneilanden. Het rapport werd overhandigd aan gedeputeerde Tineke Schokker.

 

De drie jongeren treden op namens een grotere groep jongeren van de Waddeneilanden. Deze groep heeft deelgenomen aan een onderzoek ”Het geluid van jongvolwassenen op de Waddeneilanden”. Het onderzoek geeft weer wat er op de Waddeneilanden nodig is voor jongeren om de leefbaarheid te vergroten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de samenwerkende partners binnen de Streekagenda Waddeneilanden. 

De Friese Waddeneilanden hebben te maken met een stijgend aantal ouderen en een dalend aantal jongeren. Dit heeft invloed op de werkgelegenheid, de voorzieningen, de huizenmarkt en de sociale gemeenschap. Het is belangrijk dat jongeren op de Waddeneilanden blijven wonen of er zich gaan vestigen. Dit om de leefbaarheid in stand te houden. 

De belangrijkste knelpunten volgens de jongeren liggen bij de woningmarkt, de arbeidsmarkt en een betere bootverbinding. Jongeren zijn wel heel tevreden met de leefomgeving. Maar veel jongeren zien nu geen mogelijkheden om zelfstandig op hun eiland te wonen. Daarnaast willen de jongeren graag meedenken voor deze vraagstukken op hun eigen eiland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven