Werelderfgoed en Waddenzee

In het Natuurcentrum op Ameland staat vanaf de tweede week van januari (tijdens openingstijden) tot februari een prachtige tentoonstelling over de Werelderfgoed-status van de Waddenzee. Daarnaast is een plaquette te bezichtigen; deze staat symbool voor de erkenning van de Waddenzee als Werelderfgoed in Nederland.

Verder gaat er een lespakket over het Werelderfgoed Waddenzee naar alle groepen bovenbouw van de basisscholen in de gemeente.

De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst. Om de bekendheid hierover te vergroten is op 9 november 2013 in Ferwerderadiel een estafette langs de kust- en eilandgemeenten gestart.

Een tentoonstelling over het Werelderfgoed Waddenzee en een plaquette staan ongeveer een maand op een publieksplek in een gemeente. Daarna gaat het verder naar de volgende gemeente. De estafette duurt zo’n 1½ jaar lang, tot in 2014, het jaar waarin de Waddenzee vijf jaar Werelderfgoed is.

Het publiek zal uiteindelijk gevraagd worden waar de plaquette zijn plek moet krijgen.

De tentoonstelling is bedoeld om het publiek in de regio te informeren over de bijzondere betekenis van het Werelderfgoed zijn.

De Waddenzee staat met vele anderen op de lijst van unieke en onvervangbare cultuurgoederen en natuurgebieden in de wereld. Zoals de piramides van Egypte en de Grand Canyon (VS) maar ook het Great Barrier Reef bij Australië.

Vanwege het goede beleid en beheer van de Waddenzee mocht de Waddenzee Werelderfgoed worden. Nadere informatie is te vinden op de websites www.waddenzee.nl en www.waddenzeewerelderfgoed.nl

De estafette is opgezet om de bevolking in de gelegenheid te stellen meer te weten te komen over de bijzondere betekenis van Werelderfgoed Waddenzee.

Onbekend maakt onbemind en dat geldt zeker ook voor de jeugd. Daarom is onder de vlag van de internationale Waddenzeeschool een lespakket ontwikkeld voor de groepen bovenbouw van alle scholen in de gemeente.

De nadruk ligt op het ontdekken van het gebied, vooral ook in het veld. Het pakket bevat verder informatie over de andere Werelderfgoederen in Nederland.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheid om het gebied te verkennen, neem dan contact op met Natuurcentrum Ameland, 0519-542737 of kijk op www.amelandermusea.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven