Veel meer glasaal

Uit onderzoek blijkt dat het afgelopen jaar twee maal zoveel vis is gevangen als in 2012. Of deze positieve resultaten een trend voor de komende jaren is of dat het toevallig een goed jaar was, weten we volgend jaar als er opnieuw onderzoek plaats vindt.

Drie jaar lang wordt er onderzoek gedaan naar het aanbod van vissen die vanuit zee het zoete binnenland binnen willen om te paaien of op te groeien. Afgelopen voorjaar werd dit onderzoek voor het tweede jaar op 17 locaties langs de Waddenkust van Den Helder tot aan Nieuwe Statenzijl gedaan. Tientallen vrijwilligers hebben gedurende drie maanden twee maal per week bij hoogwater met een kruisnet het aanbod van trekvissen onderzocht.

Dit jaar waren er goede vangstresultaten. Door het koude voorjaar doken de eerste glasaaltjes pas half maart op. Een maand later werden bijna overal glasalen aangetroffen waarbij vooral de oostelijke Waddenzee het goed deed.

De aantallen glasalen zijn verrassend hoog. Op verschillende plekken (Roptazijl, Zwarte Haan, Noordpolderzijl, Termunterzijl, Nieuwe Statenzijl) zijn rond eind april en in mei honderden tot duizenden glasalen per bemonstering gevangen. Dat is erg veel als je bedenkt dat je met je kruisnetje van 1 bij 1 meter maar een klein stukje water afvist gedurende een paar minuten. Zelfs bij locaties waar andere jaren weinig tot niets werd gevangen, zoals de Delfzijllocaties, werd nu gevangen.

Je zou bijna gaan denken dat de aalbeschermingsmaatregelen van de overheid al snel vruchten afwerpen, maar dat is te kort door de bocht. Gezien de levenscyclus van de paling is herstel van de stand pas na een aantal jaren merkbaar.

Het onderzoek komt voort uit het project ‘Ruim baan voor Vissen’. Een project van de vier noordelijke waterschappen. Door sluizen, stuwen en gemalen in de Waddenkust én het achterland voor vissen passeerbaar te maken, werken ze aan het voortbestaan van vissen. Het Waddenfonds draagt hieraan bij. De Hengelsportfederatie Groningen Drenthe is, net als tien jaar geleden, trekker van dit onderzoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven