Windmolens voor kust van Ameland

Minister Kamps heeft onlangs opdracht gegeven te onderzoeken of wind op zee binnen de 12-mijlszonde (nearshore) goedkoper is dan wind verder op zee. Daarnaast wordt gekeken of wind binnen de 12-mijlszone überhaupt mogelijk is en welke bezwaren er leven.

In de zomer heeft het ministerie een onderzoek laten uitvoeren waar een vijftal locaties uitgekomen zijn. Eén van deze locaties ligt boven Ameland.

Op de Friese televisie heeft wethouder Oud zijn verontrusting uitgesproken over deze ontwikkelen. Hij wil alles in het werk stellen om deze horizon vervuilende en toeristen wegjagende aanblik te keren.

Het ministerie wil nader onderzoeken of de gekozen locatie geschikt is. Overigens sluit het huidige rijksbeleid windenergie binnen de 12-mijlszone uit.

De gemeente Ameland maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Op ons eiland bestaat 80% van de economische activiteiten uit toerisme. De windmolens zullen niet alleen vanaf het strand te zien zijn maar ook vanaf andere plekken op het eiland en zelfs al in de haven van Holwerd.

In het eerste kwartaal van 2014 moet duidelijk worden of de ministers van EZ en IenM verder gaan met wind ‘near shore’.

In het december nummer van De Amelander wordt hier uitgebreid over geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven