Bewijs tegen zoutwinning

Wetenschappers tonen aan dat zoutwinning onder de Waddenzee negatieve gevolgen heeft voor trekvogels en bergeenden. Een rapport van het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, dat deze week verschijnt, zet alle effecten op een rij.

Het onderzoek bewijst wat natuurorganisaties al vermoedden: zoutwinning onder de Ballastplaat kan straks duizenden kanoetstrandlopers de kop kosten. Doordat delen van de plaat door sterke bodemdaling onder water verdwijnen of minder lang droogvallen, kunnen deze trekvogels onvoldoende voedsel vinden.

De Ballastplaat is daarnaast van groot belang voor ruiende bergeenden. Door bodemdaling en extra sedimentatie verandert of verdwijnt mogelijk het bodemleven waar de bergeenden van leven.

Op de website van het NIOZ kunt u een PDF van het volledige rapport vinden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven