De Buurvrouw 2013-7

‘Van het nieuws word je ook niet al te vrolijk’, zegt buurvrouw wanneer we ’s avonds even zitten bij te komen van opnieuw een warme dag. Eindelijk eens weer een zomer ‘waar geen einde aan lijkt te komen’. Na twee warme weken zijn we dat hele lange koude voorjaar helemaal vergeten. Opeens staat de krant vol met berichten over een hittegolf en wordt de zomer vergeleken met eerdere warme zomers. Het aantal blijkt dan zeer gering te zijn. En toch, wanneer we aan onze zomervakanties van vroeger denken was het altijd mooi weer.

‘Toch niet verkeerd’, vervolgt buurvrouw, ‘dat je alleen de fijne en goede dingen blijft herinneren. Er is al ellende genoeg in de wereld.’

Volgens Watze kan het nieuws ook best wat vrolijker. Waarom nu altijd alles negatief benaderen vraagt hij zich af. Het kan ook op een andere manier.

Maar Watze weet toch ook dat we tijdens die mooie zomerdagen wel opgeschrikt werden door vreselijke berichten over trein- en busongelukken. En dan de vele verdrinkingsgevallen in ons eigen land. Daar word je toch niet vrolijk van.

‘Zo hypocriet als maar mogelijk is’, meent Watze. We kijken hem niet begrijpend aan. ‘Waar komt opeens die bezorgdheid over de Polen in ons land vandaan’, vraagt hij zich af. ‘We waren ze liever kwijt dan rijk. En wanneer er dan een aantal verdrinkt zetten we ineens onze negatieve gevoelens om in medeleven.’

Maar beste Watze, die arme Polen hebben nooit de kans gehad om het zwemmen te leren. Water genoeg in Polen maar zwemles, ho maar! Dat is toch niet best. Nee, dan hebben wij het beter voor elkaar. Nou ja, ‘hebben’, zeg maar ‘hadden’. Want ook hier is het schoolzwemmen afgeschaft. Met als gevolg dat kindertjes, waarvan de ouders de zwemlessen niet kunnen betalen, straks ook niet kunnen zwemmen. Dat betekent dat wanneer die kindertjes straks, als arme Nederlanders, ook aan de slag moeten ergens in het buitenland, ze ook meer kans lopen om te verdrinken dan zij die hier kunnen blijven en wel les hebben gehad!

Nee, slecht nieuws kan volgens Watze toch wel wat positiever gemeld worden. ‘Wat denken jullie van: Miljoenen te water, slechts enkele Polen verdronken,’ merkt hij wat grimmig op, ‘of: Bijna zeven miljoen Nederlanders aan het werk en slechts 675.000 mensen werkloos en wat te denken van Nog maar 38 van de 800 pensioenfondsen in de problemen!’. Zo komen we volgens Watze uit de negatieve spiraal. Dat is ook wat Rutte bedoelt volgens hem, maar helaas wordt hij nog door weinigen begrepen.

Ja, dat Watze het moeilijk heeft met zijn pensioen wisten we. Een nieuwe korting dreigt en zijn pensioen is al niet zo dik. ‘Ik begrijp het niet’, zegt hij, ‘Het aantal miljonairs in ons land is in 2012 door de fraaie beursresultaten met ruim 8% toegenomen. En ook dit jaar is het volop feest op de beurs. Wat doen onze pensioenfondsen dan vraag ik me af? Beleggen ze helemaal niet meer. De lage rekenrente, ja dat is bekend. Maar over het voorstel om de hypotheken van de banken over te nemen hoor je ook niets meer. Die banken zijn ook niet gek. We betalen immers allemaal 1 tot 1,5% teveel aan hypotheekrente. Waarom zouden de banken dat voordeeltje weggeven aan de pensioenfondsen? Och, ze hebben daar gewoon een rekenvoorbeeldje in Excel gemaakt: ‘Moet je eens kijken Diederik, zeg kerel, we staan er nu wel aardig voor. Zullen we de levensverwachting nog maar wat opschroeven. Ja, doe er eens een maandje of acht bij. Kijk, dat ziet er een stuk beter uit: 1,5% korting volgend jaar. Daar moeten we naar toe. En verhoog onze salarissen eens met 5% in plaats van 2%. Juist, ja, kijk eens nu loopt de korting al op naar 2,5%. Ik zou zeggen laat het maar zo. Prima gedaan vent!’

Aan het gezicht van Watze te zien kunnen we hem vanavond maar beter niet tegenpraten. Dat doen we dan ook niet. We geven hem deze keer helemaal gelijk, heffen het glas, kijken eens om ons heen en concluderen stilletjes we dat we het met elkaar zo slecht nog niet hebben.

Jan J. de Vries

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven