De Buurvrouw 2013-3

‘Zo’, zegt Watze, ‘dat we jullie weer eens zien.’ En inderdaad, het is een tijdje geleden dat we even langs zijn geweest. ‘Ja’, zegt buurvrouw, ‘we dachten al, hij heeft ons zeker niet meer nodig. Je schrijft tegenwoordig alleen nog maar over je kleinkinderen. Het lijkt wel of je ons helemaal niet meer nodig hebt!’

Ik probeer de buurtjes ervan te overtuigen dat niets minder waar is. Waar zou ik zijn zonder hun commentaar en hun belevenissen. Ja, soms gaat het een tijdje zo, dan schrijf je over wat anders. Maar ik kan Watze en buurvrouw natuurlijk niet missen.

‘Nou, je mag wel eerlijk weten’, reageert buurvrouw, ‘ik heb tegen Watze gezegd: nog zo’n aflevering en dan mag hij dat ‘Buurvrouw’ boven die stukjes wel weglaten.’

Zo, dat is niet mis, dat komt even aan. Blijkbaar hebben ze samen al wat zitten te mopperen of zijn er andere zaken die hun bezighouden.

‘De volgende keer zijn jullie weer aan de beurt’, beloof ik, ‘maar wat vinden jullie feitelijk van de ochtendkrant?’ Het zal u zeker niet zijn ontgaan dat de Leeuwarder Courant een ochtendblad is geworden. Zo rond een uur of elf ligt op het eiland de krant in de brievenbus. Daar had ik beter niet over kunnen beginnen. Watze reageert direct, hij vindt het helemaal niks. Hun hele dagritme is verstoord. Het was zo mooi. Rond een uur of vijf haalde Watze de krant uit de bus. Dan een bakje koffie en samen de krant doornemen. Watze begon altijd met het regionale nieuws terwijl buurvrouw het internationale en landelijke nieuws doornam. Bij het tweede bakje koffie werden de bladen meestal gewisseld. Tenminste, als buurvrouw door het landelijke nieuws heen was. Maar nu is alles anders. De krant is een ochtendkrant en wanneer je zo rond een uur of tien koffie drinkt is de krant er nog niet. Pas rond een uur of elf ligt de krant in de bus. ‘Dan hebben we de koffie net gehad’, moppert Watze, ‘dan ga je toch niet weer zitten om de krant te lezen. Er is meer te doen. Ze hebben ons ook nooit naar onze mening gevraagd.’ Buurvrouw is het helemaal met hem eens. Ook zij vindt het maar niks.

‘Soms blader ik hem nog even door’, zegt Watze, ‘maar ook dat is niet leuk. Dan heb je het meeste nieuws al langs zien komen en staat er voor de avond geen nieuws meer in’

Ik kan het alleen maar beamen. Ze hebben daar wel een punt natuurlijk. Zelf las ik de krant ook meestal tijdens het koffie-uurtje in de namiddag. Dat was ook bij ons de gewoonte. Nu is het opeens allemaal anders. Ik blader de krant vaak ’s morgens alleen maar even door. Maar wanneer je dan ook nog een keertje overdag het journaal kijkt is de krant ’s middags niet zo interessant meer.

Ik stel voor dat Watze en buurvrouw de krant gewoon in de bus laten zitten tot de middag. Je kunt toch net doen alsof hij pas ’s middags wordt bezorgd. Dan blijft alles een beetje bij het oude. Maar ja, de post en de reclamebladen komen ook op verschillende tijden. En daar komt bij dat de brievenbus van de buren wat regen doorlaat. Je kunt het allemaal niet te lang laten zitten want dan is alles nat geworden. En er is natuurlijk niets erger dan een natte krant!

‘Ach’, zeg ik, ‘de post stelt ook niet al teveel meer voor tegenwoordig. Het komt bijna allemaal digitaal binnen.’ Nou, Watze heeft z’n dag niet want ook dat werkt als een rode lap op een stier. Dat gedoe bij de post hangt hem al maanden zijn strot uit, zegt hij. Elke dag brengt iemand anders de post rond. Driemaal daags wordt de bus gevuld met reclamebladen en andere rotzooi, want gewone post krijgt een mens niet meer. Nee, het is er allemaal niet beter op geworden. En maar ‘doorprivatiseren’ daar in Den Haag. Er blijven geen banen meer over voor de gewone mensen. Er moet geld verdiend worden voor de aandeelhouders tegenwoordig. De economie wordt kapotgemaakt op deze manier. Dertigduizend werkzoekenden per maand erbij. Wel ja, en dat met ook de PvdA aan het roer. Stemmen heeft geen enkele zin. Ze doen precies wat ze zelf willen. En Watze draaft maar door. Hebben ze gepensioneerden ook niet gepakt dit jaar. Bijna alle gepensioneerden betalen sinds 1 januari ruim tachtig euro extra belasting. Mooi gebaar dat van die vier miljard minder bezuinigen met dat sociaal akkoord. Ze konden dat rustig doen want het geld komt immers al binnen. Watze rekent het me even voor: Er zijn ruim drie miljoen gepensioneerden. Deze betalen in 2013 ongeveer duizend euro belasting meer per jaar. Dat is immers al drie miljard per jaar! Ik probeer nog uit te leggen dat veel gepensioneerden als man en vrouw samen die duizend euro inleveren en dat die drie miljard misschien dan maar twee miljard zijn. Maar Watze hoort me amper. Hij zegt dat er vast ook mensen zijn die meer dan duizend euro hebben ingeleverd, zodat het bedrag nog wel eens veel hoger kan zijn. Heel wat mensen kunnen al moeilijk rondkomen en dan is tachtig euro per maand best veel!

Daarin moet ik hem helemaal gelijk geven. En met dit bedrag in de achterzak konden Rutte en zijn kornuiten rustig onderhandelen. Een groot deel van die vier miljard was immers al binnen! En de ouderen? Ze klagen misschien wel, maar worden nauwelijks gehoord!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven