De Buurvrouw 2011-10

Het einde van het jaar is al weer in zicht. Ik kijk altijd met wat weemoed terug naar zo’n bijna afgelopen jaar.

‘Niet nodig deze keer’, zegt Watze, ‘het was een klote jaar’. ‘Nou, nou’, zegt buurvrouw, ‘denk om je woorden!’ Maar Watze is niet te stuiten en hij brandt los. Het jaar 2011 begon, aldus Watze, met een winter zonder Elfstedentocht. Daarna een te warm maar ook veel te droog voorjaar, gevolgd door een veel te natte en te koude zomer. Daarna een droge herfst en dan weer weken teveel mist. Er is niet alleen een economische crisis, volgens Watze, maar er is ook sprake van een klimaatcrisis.

In 2011 begon de Arabische lente in Egypte, Tunesië en Libië maar zomer wil het nog niet echt worden. Het is overigens de vraag of er ooit sprake van een zomer zal zijn. Ze hebben dan wel veel zon maar weinig zwaluwen blijkbaar. En u weet één zwaluw maakt… juist dat bedoelt Watze.

Gadaffi werd in een rioolpijp gevonden, Saddam Hoessein indertijd in een put. Blijkbaar hebben zulke mannen toch iets met stront en drek. Je vraagt je af waarom zulke mannen zich blijven verstoppen. Waarom geven ze zich niet eervol over? Ze zijn blijkbaar het verstoppertje spelen gewend en hebben ook veel, heel veel te verbergen. Het einde komt meestal weinig heldhaftig. Wat overblijft van die heldhaftige mannen in een uniform zijn zielige hoopjes mens.

Dan ging in 2011 de vier jaar eerder ontstane economische crisis gewoon door. Daaraan schijnt voorlopig nog geen einde te komen. Politici zouden veel grotere economische maatregelen moeten nemen dan tot nu toe het geval is. Maar ze kunnen of durven dat niet omdat ze voor het partijbelang bij iedere maatregel de politieke barometer in de gaten houden.

Vanaf november 2011 kunnen we 144 bellen bij dierenmishandeling of voor een dierenarts of -ambulance. Wonderlijk dat dit mogelijk is in een land dat in crisis verkeert. Maar ook wordt het voor jagers gemakkelijker om op bepaalde dieren te jagen. Zal wel druk worden op lijn 144!

Eind 2011 werd het laatste echte postkantoor definitief gesloten en langzamerhand verdwijnen de postbodes uit het straatbeeld en worden vervangen door flexwerkers, postbezorgers, zonder echte contracten en met weinig rechten. Dit fenomeen doet helaas overal zijn intrede. Op het platteland verdwijnen steeds meer kantoren van banken en andere instellingen. Ze verdwijnen, worden gesloten of fuseren vanwege hogere winsten of bezuinigingen. Het verschil tussen de beide laatste beweegredenen is nauwelijks merkbaar.

‘Duurzaam’ was het toverwoord in 2011. Maar wat was in 2011 nog duurzaam? Wat was weinig vergankelijk, lang aanhoudend en dus gedurende lange tijd beschikbaar en aanwezig. Het woord wordt niet alleen te pas maar meestal te onpas gebruikt.

In het jaar 2011 pakt de politie ook een leraar op omdat een mijnheer, de stiefvader in dit geval, nogal ‘ontstemd’ belt over een onjuiste behandeling van zijn zoontje. Dat vertelt ten minste de voorlichtster om het optreden van haar collega’s te rechtvaardigen. Wist ze echt niet dat stiefvaders en stiefmoeders altijd al meer ontstemd zijn dan je gewone vader of moeder. Had ze echt nog nooit gehoord van Sneeuwwitje? Is dit niet een gezagscrisis?

We hebben er in ieder geval van geleerd dat ontstemd bellen zeker helpt wanneer je wilt dat de politie snel en accuraat in actie komt. Eet overigens wel het klokhuis van je appel op. Zomaar weggooien in 2011 had tot gevolg dat je echt door een zure appel heen moest bijten.

Ook in 2011 riepen Koppejan en Ferrier zich opnieuw uit tot het geweten van het CDA. Maar ook nu weer bleek hoe klein het geweten in de praktijk kan zijn. ‘Geef mij ook zo’n geweten’, zegt buurvrouw, ‘daar kun je ten minste alle kanten mee op.’

Bracht 2011 dan zo weinig goeds? ‘Ach, het viel allemaal best nog mee’, zegt buurvrouw, ‘Watze is een zwartkijker’. Daar moet buurvrouw voorzichtig mee zijn, aldus de reactie van Watze. Edgar Davids en Cruijff weten er alles van. Zwart genoemd worden en zwart gemaakt worden. Het is maar net wie de zwarte Piet krijgt. Nog een crisis, maar nu bij Ajax.

Met Sinterklaas achter de rug en het Kerstfeest in het vooruitzicht moeten we toch maar op zoek gaan naar het goede van 2011. Tel je zegeningen, zei mijn schoonmoeder altijd, iedere dag brengt ook wat goeds!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven