De Buurvrouw 2011-7

Het is al eind augustus en het zomerseizoen nadert het einde. Het weer was niet al te best. Vaak was het te koud, te nat en was er te veel wind. Het was voor veel mensen reden om op het laatste moment toch maar uit te wijken naar het zuiden. Komt allemaal door de klimaatverandering wordt er gezegd. Maar mooi dat de zomers de afgelopen jaren steeds slechter lijken te worden. De zomer is nu in het voorjaar en de herfst begint al vroeg in juli.

En dan al dat gedoe met de euro en de dollar, dat maakt het humeur er ook niet beter op. Langzamerhand wordt duidelijk dat een zeepbel uiteindelijk stuk gaat. Het kan soms lang duren en de zeepbel kan groot en mooi zijn maar op een gegeven moment spat de bel uiteen.

Europa en de Verenigde Staten leven al jaren op de pof. We geven steeds meer uit dan dat er binnenkomt. Mooi dat er banken, pensioenfondsen en beleggers zijn waar je geld kunt lenen. Maar de rekening komt altijd. Terugbetalen moet! Banken, pensioenfondsen en andere beleggers willen uiteindelijk de winst opstrijken.

De grote kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor en Fitch Ratings bepalen nu of landen nog wel kredietwaardig zijn of niet. Een levensgevaarlijk spel. Wat zaten ze er naast in 2003 met de Amerikaanse energiereus Enron en daarna in 2008 met Lehman Brothers, de grote bank die failliet ging. Sinds 2008 volgden meer dan 300 Amerikaanse banken dat voorbeeld. De hele huizenmarkt in de Verenigde Staten bleek op drijfzand te zijn gebouwd. Prachtige, maar malafide, constructies werden door banken over de hele wereld aan andere banken, pensioenfondsen en beleggers verkocht. Ook Icesave van Landsbanki bleek niet erg ‘save’ te zijn. En toch kregen al deze ondernemingen tot vlak voor hun einde een positief kredietadvies. Weet u dat de kredietbeoordelaars worden betaald door overheden en bedrijven die financiering nodig hebben!

Al met al heeft al dat gedoe ons al een flinke bult geld gekost. En net nu we dachten de zaakjes weer een beetje op orde te hebben begint het gedonder opnieuw. Misschien hebben de dames en heren kredietbeoordelaars bijgeleerd. Storten ze zich nu met alle energie op de Europese landen en de Verenigde Staten. Het ergste is overigens dat ze misschien wel gelijk hebben. Niet dat we dat hopen. Maar de Verenigde Staten en vrijwel alle Europese landen zuchten en steunen onder hun schulden. Belastingen worden verhoogd en er wordt stevig bezuinigd. Maar lucht is en blijft lucht en de zeepbel zal hoe dan ook eens uit elkaar spatten.

Met kunst en vliegwerk kunnen we de bel hopelijk nog heel lang in de lucht houden.

‘Laten we dat dan maar hopen’, zegt buurvrouw. Het is haar de laatste tijd teveel geworden zegt ze. Een helaas niet gestoorde Noor die tientallen jonge mensen doodschiet, ernstige rellen in Engeland, slechte economische berichten en dan ook nog een slechte zomer. ‘Voeg daar Watze ook maar aan toe’, vervolgt buurvrouw. ‘Hij is de laatste weken niet te genieten. Hij zou het huis buitenom schilderen. Ik heb hem al gevraagd of hij waterverf gebruikt. Kon hij niet om lachen, zei hij, terwijl ik het wel leuk vond. Hij scharrelt nu maar wat in het schuurtje om. Ik weet niet wat hij daar allemaal doet maar ik zal hem direct eens vragen of hij goud zoekt. Dat is het helemaal tegenwoordig’, vervolgt buurvrouw.

Ik denk dat buurvrouw met zo’n opmerking Watze zeker niet aan het lachen krijgt!

Zo zie je maar, er is altijd groot en klein leed op onze wereld. We zijn met elkaar overigens wel benieuwd naar Prinsjesdag. En dan is het deze keer niet alleen de jurk en hoed van Maxima waarnaar we benieuwd zijn. Het koffertje van De Jager, daar gaat het om. De jager zal wel op jacht moeten. Maar op wie en wat?

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven