De Buurvrouw 2010-11

Ik vraag me wel eens af hoe mijn grootouders zouden reageren wanneer ze de reclamekrantjes, die wekelijks in onze brievenbus terechtkomen, onder ogen zouden krijgen.

Allereerst was er in hun leven op het eiland nauwelijks reclame aanwezig en mocht het er al zijn dan waren ze zeker niet in de gelegenheid om op aanbiedingen in te gaan.

Wat zouden ze zeggen van de volgende koopjes en assortimenten: Scharrelkippenvoeding, happy home houtvezels, bonzo hondenvoeding, dog chow hondenvoeding, thermohemden, kattenbakvulling, knaagdierspeeltjes, knaagdierhuisjes en knaagdierverzorging, vogelaccessoires, aqua-accessoires, hondenlijnen, speeltjes, manden en kussens voor de hondenverzorging, kattenlijnen, krabartikelen, elektrische fietsen en hybride fietsen, lasagne, macaroni, kipschnitzels, Mexicaanse karbonades, flow fitness hometrainers, led-tv’s, magnetrons, i-phones, en i-pots.

Echt ze zouden helemaal niets begrijpen van de tijd waarin wij leven. De vraag is natuurlijk of we het als ‘ouderen’ of ‘senioren’, zoals we genoemd worden, nog wel kunnen bijhouden. De oorzaak van dit alles is uiteraard de welvaart die we kennen in ons land. Daardoor is het mogelijk geworden om allerlei volstrekt onnodige artikelen te maken en aan te bieden. Het is misschien niet zo erg dat al die onnodige troep wordt gemaakt, maar het wordt nog gekocht ook.

Wanneer je tegenwoordig een hond uitlaat mag je wel een rugzak meenemen. Allereerst zijn daar natuurlijk het absoluut noodzakelijke schepje en de plastic zakjes. Dan zo’n lange lepel om een bal te kunnen gooien en nog wat andere speeltjes om de hond bezig te houden. Een jasje voor als het koud wordt en regenkleding voor als het nat wordt lijken ook niet overbodig. Wat snoepjes en een flesje water mogen niet ontbreken en misschien nog een reservelijn, je weet maar nooit.

En dan te bedenken dat een halve eeuw geleden de honden nog nauwelijks het huis in kwamen. Je had waakhonden, trekhonden en een hond hoorde op het erf en in de schuur. De evolutie van hond tot huisvriend is snel verlopen. Tikt u maar eens het woord ‘hond’ in op internet!

Ach, je kunt je daar wel druk over maken. Een feit is dat honden hier soms beter af zijn dan asielzoekers en voor zover ik weet zijn dat mensen. Toch bestaat er in ons land een partij voor de dieren. En is er zelfs een PVV die ‘animalcops’ wil aanstellen en asielzoekers liever ziet gaan dan komen. Verder was er even sprake van een paardendiploma. Bedacht door onze vriend Henk Bleker, (‘Spruitjes Henk’) die in Groningen zelf pony’s fokt! Zonder diploma geen paard meer. Nog even en we gaan diploma’s bedenken voor het houden van honden, katten, konijnen, cavia’s, duiven, kanaries en kippen. Ja, ik weet het, ze hebben soms een wat ongelukkig leven maar dat hebben helaas duizenden kinderen in ons land ook nog. En zolang dat zo is lijkt het me beter om wat extra ‘kidscops’ aan te stellen. Ga eerst de complete jeugdzorg maar eens goed organiseren!

Mooi trouwens om te lezen dat de politie geen tijd heeft om Terschellinger inbrekers op te pakken. Als dat al niet lukt waar zullen dan die 500 dierenagenten vandaan moeten komen? De beloofde 3000 extra agenten komen er ook al niet want die zijn al wegbezuinigd voor dat ze aangesteld konden worden!

Ook onze Friese volksvertegenwoordiger, Joop Atsma, blinkt uit door zijn scherpe inzicht. Het eerste waar hij zich mee bezig heeft gehouden was het bestraten van voor- en achtertuintjes en vervolgens mogen de ambulanceheli’s ’s nachts niet meer vliegen. Hij is bang dat de heli’s ’s nachts van het dak afwaaien. Het lijkt me ook beter dat dit ’s nachts gebeurt want overdag zijn er vast meer mensen onderweg. Als er dan toch een heli van het dak moet afwaaien dan in hemelsnaam liever ’s nachts! Je kunt je ook overal druk om maken.

Het Noorden kan trots zijn op zulke volksvertegenwoordigers.

‘Heb je het gelezen?’, vraagt Watze, ‘Antarctica is de kont van de wereld. Hoe kunnen ze dat nu weten.’ Ik merk op dat in alle atlassen en wereldbollen de Zuidpool als onderkant van de wereld staat aangegeven.

‘Maar neem nu eens een voetbal’, vervolgt Watze, ‘wat is daarvan de onderkant?’

‘Ik denk dat het ventiel aan de bovenkant zit’, is mijn reactie. ‘Kijk daar heb ik je’, lacht Watze, ‘de wereld heeft geen ventiel. De onderkant kan dus net zo goed de bovenkant zijn. Misschien zitten wij wel aan de onderkant en ligt Australië aan de bovenkant. Het kan ook nog zo zijn dat een zijkant de bovenkant is. Het heelal is het heelal en wie weet wat boven en onder is?’

‘Mooi hoor Watze’, reageert buurvrouw, ‘Heelal is heelal en halal is halal en daar houden we in ons land ook al rekening mee. Maak jij je maar lekker druk om de kont van de aarde, heb je toch wat te doen! Nog koffie buurman, of liever wat anders?’ Kijk zo gaat dat nu, relativeren dat moet je kunnen. En dat kan buurvrouw! ‘Doe maar wat anders’, antwoord ik dan ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven