De Buurvrouw 2008-4

‘Het is toch wat’, verzucht buurvrouw, ‘wat een gedoe rond dat Sunneklaasfeest!’ Ja, inderdaad wat een gedoe opeens. Het feest zou niet meer op vrijdag kunnen want het wordt te druk met gasten. ‘Dat ligt aan de verhuurders’, zegt buurman, ‘bijna iedereen verhuurt tegenwoordig via internet, je kunt toch simpel aangeven in het schema dat je een aantal dagen niet verhuurt. Er blijven dan toch nog 51 weekends over, me dunkt dat zou genoeg moeten zijn. Wanneer je aan tradities gaat sleutelen, verdwijnen ze langzamerhand.’

‘Ik zou het niet zo erg vinden’, reageert buurvrouw, ‘ik vind het altijd nog een hele zit zo’n Sunneklaasavond. Je kunt pas na 12 uur naar huis. Wanneer ze toch veranderen kan dat meteen voor ouderen een uurtje vroeger worden!’

‘Dat kan niet’, buurman hapt meteen, ‘dat kun je immers nooit regelen.’ ‘Ik zou niet weten waarom dat niet kan’, vervolgt buurvrouw, ‘je laat gewoon je Pas 65 zien en je mag een uurtje eerder naar huis. Jullie kunnen het immers zelf controleren op straat.’

‘Kijk dat bedoel ik nu’, aldus buurman, ‘wanneer we gaan sleutelen aan tradities is het einde in zicht. Je moet het mooi laten zoals het is.’

Terwijl buurvrouw nog een kopje Senseo zet praten we verder over het wel of niet houden van het Sunneklaasfeest op vrijdag.

De meeste mensen hebben de dag na Sunneklaas vrij. Wanneer het feest op vrijdag is scheelt dat wel een vrije dag want de meeste hebben zaterdag al vrij. Dat voordeel ben je kwijt.

De vrijdag niet meer gebruiken betekent wel dat je het verschuiven van het feest rond het weekend moet aanpassen. Hierdoor wordt het vaker op de donderdag gehouden. Dat is natuurlijk ook wat ongemakkelijk. Wanneer het vaker op donderdag wordt gehouden zit je wel met gesloten winkels en bedrijven. En met veel mensen die vrijdag vrij zijn. Dat is niet aardig voor de eilandbezoeker.

Dat betekent dat je het beter ook niet op donderdag kunt houden. Dan houd je nog maar drie dagen over. In principe is maandag ook niet zo’n gelukkige dag vinden wij. ’s Maandags vertrekken de weekendgasten en arriveren de midweekgasten. Dan zou de maandag ook afvallen. Blijven alleen nog de dinsdag en de woensdag over. Dat is nog net voldoende voor twee dagen feest. Buurman voorziet wel wat problemen want op dinsdag en woensdag heb je vaak Champions League voetbal en dan moet je dat ieder jaar missen. Dat vindt buurvrouw geen probleem want er is bijna iedere avond voetbal op tv. Nee, Watze, dat argument gaat niet op. ‘Maar al die andere feesten op vrijdag daar is ook lang niet iedere bezoeker gelukkig mee’, aldus Watze.

Het probleem is natuurlijk, zo leggen wij Watze uit, dat wij tijdens het Sunneklaasfeest helemaal geen bezoekers willen omdat het feest een echt eilander feest moet blijven. Het zou toch jammer zijn wanneer het onmogelijk wordt om één keer in het jaar een echt eilander feest te houden!

Wellicht is het mogelijk om Kleine en Grote Sunneklaas op één avond te organiseren Je zou bijvoorbeeld het baanvegen van 4 tot 5 uur voor de kleintjes en van 5 tot 6 voor de groten kunnen organiseren. Vervolgens Kleine Sunneklaas van 6 tot 9 uur en Grote Sunneklaas erna.

‘Zie je wel’, zegt buurvrouw, ‘dat we al pratend het probleem hebben opgelost door het steeds wisselend op een dinsdag of een woensdag te organiseren. De minste overlast en bovendien val je de gasten maar één avond lastig en dat is misschien nog wel uit te leggen’.

‘Zo zie je waar je eindigt wanneer je gaat sleutelen aan een traditie’, zegt een treurige Watze,

‘ik heb een andere oplossing, we laten alles gewoon zoals het is. In de jaren zeventig wilden Nes en Buren het Sunneklaasfeest steeds op donderdag en vrijdag houden in verband met de kinderen die aan de wal studeerden. Dat is ook niet doorgegaan (overigens nam toen het College van burgemeester en wethouders een definitief besluit over deze kwestie!) en nu nauwelijks dertig jaar later willen sommigen het niet meer op vrijdag houden. Je zou er niet eens over hoeven praten!’

Uiteindelijk zijn we het met buurman eens. Hij heeft gelijk, groot gelijk zelfs en dat gebeurt niet vaak! Het is te gek voor woorden dat deze traditie ter discussie staat! Een beetje ondernemer of verhuurder kan het ook met 51 weken in het jaar best redden! En de gasten? Die hebben zeker begrip voor eilanders die rond 5 december een heel raar feest organiseren dat feitelijk niets met Sinterklaas te maken heeft. Ze zullen zelfs waardering hebben voor de bewoners van de Waddeneilanden die erin slagen in de donkere tijden van het jaar een traditie in ere te houden!

Jan J. de Vries

Opmerking schrijver: Ik schrijf bewust ‘Sunneklaasfeest’, dit in tegenstelling tot het Amelander woordenboek dat aangeeft dat het ‘Sunterklaas’ moet zijn. Ik heb als kind al ‘Sunneklaas’ leren zeggen en ben wat te halsstarrig om dat te veranderen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven