De Buurvrouw 2008-3

‘Zo’, zegt Watze, ‘dit jaar nog maar snel even een nieuwe bril. Ze zijn weer leuk bezig daar in Den Haag. De enige aftrekpost die je hebt wordt de nek omgedraaid. Ik dacht dat dit kabinet een sociaal gezicht zou hebben maar niets is minder waar’.

Ja, het zal dit jaar storm lopen bij de opticiens. De hele aftrek voor bijzondere ziektekosten gaat verdwijnen. Maar dit stond al in het regeerakkoord, we hadden het kunnen weten! Miljoenen mensen maken graag gebruik van de mogelijkheid om extra uitgaven voor ziektekosten af te trekken.

‘Wel handig’, reageert buurvrouw, ‘om dit eind april bekend te maken. Want ook de extra kosten van zwangerschap en geboorte zijn niet meer aftrekbaar. Wanneer ze dit in januari hadden verteld hadden we nog een babyboom kunnen verwachten. Nu lukt dat niet meer of ze moeten allemaal te vroeg geboren worden’.

Ja, aardig is het niet. Hoe komt het met de toeslag voor 65-plussers. Deze konden net als chronisch zieken een extra bedrag aftrekken waardoor ze nog een paar centjes terug kregen.

Drie miljoen chronisch zieken en gehandicapten worden gecompenseerd zodat uiteindelijk maar 3,4 miljoen mensen erop achteruit gaan. Maar hoe zit dat met de bejaarden? De drie miljoen chronisch zieken worden gecompenseerd met een bedragje van € 100,- tot maximaal € 400,-. Gemakkelijk is na te gaan dat de aftrekpost voor veel mensen een veel hoger bedrag oplevert. Je kunt gewoon stellen dat iedereen erop achteruit gaat. Bovendien is het slechts een fooi die € 100,- tot € 400,-.

‘Maar ja’, zeg ik, ‘zou het beter worden met onze Rita Verdonk, onze vriend Wilders of Marijnissen? Watze zei immers ook dat je gewoon alles kunt beloven maar weinig hoeft waar te maken wanneer je eenmaal op het pluche zit.’

‘Ja, maar dat was toen ik burgemeester wilde worden. En dan is het toch de gemeenteraad die de schuld krijgt’, reageert Watze. ‘Misschien straks maar op Rita stemmen’, oppert buurvrouw, ‘ze belooft veel en het zag er keurig uit op die boot. Netheid is ook wat waard!’

Raar landje zijn we. Nou ja, met het landje is niets mis. Misschien hier en daar wat te laag en te vlak maar dat is het dan ook. Het zijn de mensen die er wonen, ons volk! Ons volk loopt met oogkleppen op achter mensen als Verdonk en Wilders aan. We hebben Hendrik Koekkoek gehad met zijn Boerenpartij en kort geleden Pim Fortuyn. ‘Dan maar D’66 als alternatief’, zegt Watze, ‘let maar op, Pechthold komt er aan’. ‘Niet zo moeilijk’, zeg ik, ‘opnieuw kun je zien hoeveel invloed de media hebben op het stemgedrag van de mensen. Onze vriend Pechthold wordt momenteel overal te pas en te onpas bijgehaald. Je ziet geen programma op tv of onze prominente D’66-er is weer in het nieuws. Dat levert prompt stemmen op en in de peilingen staat hij al op 8 zetels’.

‘Ach ja’, zegt Watze, ‘het helpt ook allemaal niets. Of je nu gebeten wordt door links of rechts of in het midden, het doet allemaal even veel pijn!’ ‘Nou, het lijkt me dat het bij jou in het midden pijnlijker is dan links of rechts’, lacht buurvrouw.

Dan praten we verder over de 150 euro eigen risico, de boete welke men wil opleggen aan mensen die toch al niet hun premie kunnen betalen en hoe het vroeger allemaal beter was met het ziekenfonds. Iedereen betaalde keurig de premie want het werd ingehouden op je salaris of uitkering. Maar dat was natuurlijk anders wanneer je ondernemer was. Was het vroeger werkelijk beter of beginnen we met elkaar oud te worden!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven